Wil jij truffels zoeken in Abruzzo?

Wil je graag een keertje truffels zoeken in Italië? De redactie ging langs in Abruzzo om samen met Franco de ‘truffel-hunter’ en Lara de hond truffels te gaan zoeken. Een bijzondere ervaring die ook jij kan beleven. Lees hier hoe redacteur Sarah het heeft ervaren.

Tijdens een persreis door Abruzzo kreeg ik de kans om truffels- of tartufi- in het Italiaans- te gaan zoeken. Ik wilde dit al langer dus was ik blij dat ik het eindelijk kon ervaren. 
De bekendste truffelsteden in Italië zijn Norcia in Umbrië voor de zwarte truffel en Alba in Piëmonte voor de witte truffel.

Wat het verschil is tussen zwarte en witte truffels? Zwarte truffels hebben een aardse smaak en geur en je kan ze onderverdelen in de zwarte winter-, herfst- en -zomertruffel. De meest kostbare truffels zijn de witte die je vindt in Piëmonte en in het Noord-Oosten van Rome. De witte truffel hebben een intensere smaak dan de zwarte en ruiken een beetje naar knoflook.

Truffels in Abruzzo?

In Abruzzo kan je ook truffels zoeken, alleen staat de regio daar niet zo voor bekend.  De truffels hier zouden volgens Franco toevallig gevonden zijn door paters. Ze zagen dat hun varkens verlekkerd waren op een bijzondere zwam. Toen pas ontdekten ze dat er in hun bos truffels groeiden. 
Franco vertelde ook dat de truffels hier in Abruzzo zelfs worden opgekocht en in Alba en Norcia weer doorverkocht voor bijna het dubbele van de prijs

Hoe groeien truffels?

Truffels zijn mysterieuze zwammen als het op de groei aankomt. Ze groeien volledig onder de grond, wat op zich al bijzonder is. Franco vertelde dat je altijd een eikenboom en een olijfboom bij elkaar in de buurt moet hebben als je wil dat truffels kunnen ontstaan en groeien. Maar voordat je naar de dichtstbijzijnde tuincentrum rent om thuis een gouden zaakje aan te planten, moet ik je teleurstellen want er zijn meer voeten in de aarde voor nodig. Ook de bodem moet gunstig zijn, het klimaat en nog tientallen andere belangrijke  invloeden. 

Truffels zoeken

Normaal gezien worden truffels vroeg in de ochtend gezocht zodat ze op tijd verkocht kunnen worden. Gelukkig hoefde ik toen zelf niet om drie uur in het bos te staan, maar pas later op de namiddag. Een uitzondering. Blij mee. Dank.
Op zich was het ook een voordeel voor Lara de hond want door de warmte in de namiddag geven de truffels meer geur af en kan ze ze sneller opsporen. 
De truffels zitten ongeveer 40 tot 50 cm onder de grond. De zwam haalt de hond er dus met een beetje graven uit.

Truffelhond Lara

Lara de truffelhond is al veertien jaar oud. Je merkt het niet meteen aan haar want ze rent nog goed door het bos. Ook haar reukzin blijkt nog niet achteruit te zijn gegaan want elke vijf tot tien minuten kwam ze trots met een nieuwe truffel in haar bek. Het is maar dat ze net niet in mijn koffer paste.

Maar hoe train je nu een hond voor het zoeken van truffels?
De buik van de moeder wordt ingewreven met truffelolie zodat de puppy’s in haar buik hier al gewend aan raken, vertelde Franco. Heel bijzonder dit.
Vroeger werden er varkens (of zelfs wilde zwijnen) voor gebruikt, maar die waren zelf verlekkerd op de truffels dat het geen vruchtbare zoektocht was. Wel voor de varkens natuurlijk.
Bovendien gaan ze te agressief aan het werk voor het opgraven van truffels en beschadigen ze de bodem wat niet gunstig is voor de groei van nieuwe truffels. Dat is ook de reden dat het in Italië sinds 1985 verboden is om varkens in te zetten voor het zoeken van truffels. 

Hoeveel kosten truffels? 

Hoeveel betaal je nu precies voor truffels? De zwarte truffel wordt rond de € 500 per kilo verkocht en de witte voor meer dan € 1000 per kilo in truffelsteden Norcia en Alba.  In Abruzzo betaal je een derde tot de helft minder voor.  

Truffels bewaren

Truffels eet je het beste binnen een week tot tien dagen op. De ideale temperatuur is rond drie graden Celsius. Je bewaart ze het beste in een keukenpapiertje in de koelkast.

Truffels in gerechten

Bord met risotto erin

Hier in Nederland en België kan je truffels kopen. Maar wat kan er allemaal mee klaarmaken? 
Verse truffels kan je schaven met een truffelschaaf over een lekkere pasta of risotto. Maar ook in combinatie met een omelet, een soufflé of zelfs een rood stukje vlees smaakt het heerlijk. 
In de supermarkt vind je ook bewerkte producten met truffel zoals truffelpaté of truffelmayonaise. Vaak komt er geen verse truffel bij aan te pas, maar worden er kunstmatige geur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Wil je weten wat je koopt? Ga langs bij een delicatessenzaak en vraag naar kwaliteitsproducten met truffel

Zelf truffels zoeken?

Wil je graag zelf truffels zoeken? Ga dan langst bij  L’Alveare Agriturismo in Roccascalegna (ze hebben geen website maar via Google vind je meer informatie) en reserveer op tijd een truffeltocht. Sommige locals bieden ook volledig georganiseerde foodreizen naar Abruzzo aan zoals local Antonella. Lees hier meer over een georganiseerde reis.

"Ben jij al truffels gaan zoeken? Deel jouw ervaring in een reactie onder deze post"
Sarah Puozzo
Hoofdredacteur
Scroll naar boven