Ontdek de Wijnen van Asti in het hart van Monferrato

Asti wijnen

Asti ligt in het hart van Monferrato in Piëmont en is wereldberoemd om zijn wijnen, met name de zoete en sprankelende wijnen die de regio produceert. Welke moet je zeker proeven? We maakten een kleine selectie en vertellen je ook hoe je ze het beste kunt pairen! 

Wijngaard met een glas rode wijn op de voorgrond

Moscato d’Asti

Een van de meest beroemde wijnen uit Asti is ongetwijfeld de Moscato d’Asti. De wijnmaker gebruikt hiervoor bewust de Muscat Blanc à Petits Grains-druif, die zowel zijn aromatische als fruitige karakter ontleent aan deze druivensoort. De Moscato d’Asti heeft een lichtzoete smaak met uitgesproken tonen van perzik, abrikoos en honing. Bovendien maakt de lichtere en minder alcoholische aard van deze wijn hem heel toegankelijk in vergelijking met andere mousserende wijnen. Tenslotte maakt zijn veelzijdigheid de Moscato d’Asti een ideale keuze voor liefhebbers van zowel aperitieven als desserts zoals fruittaarten en sorbets.

Barbera d’Asti

Wijnmakers produceren Barbera d’Asti als rode wijn van de Barbera-druif, een van de meest aangeplante druivensoorten in de regio Piëmont. Deze wijn staat bekend om zijn levendige zuurgraad, medium body en fruitige smaken van rode bessen, kersen en pruimen. Barbera d’Asti is een veelzijdige wijn die goed samengaat met verschillende gerechten, van pasta en pizza tot gegrild vlees en kaas.

Dolcetto d’Asti

Dolcetto d’Asti is een andere rode wijn die populair is in Asti. Gemaakt van de Dolcetto-druif, heeft deze wijn een diepe paarse kleur, een zachte tanninestructuur en aroma’s van viooltjes, zwarte kersen en amandelen. In tegenstelling tot zijn naam, wat ‘kleine zoete’ betekent, is Dolcetto d’Asti meestal droog van smaak en is het een uitstekende keuze om te combineren met hartige gerechten zoals stoofschotels, pasta’s en fijne vleeswaren.

Brachetto d’Acqui

Hoewel Brachetto d’Acqui technisch gezien niet uit de regio Asti komt maar uit het nabijgelegen Acqui Terme, wordt het vaak geassocieerd met de wijnen van Asti door de gelijkenis in stijl en productie. Deze rode of lichtroze sprankelende wijn is gemaakt van de Brachetto-druif en heeft een zoete, fruitige smaak met tonen van aardbeien, frambozen en rozenblaadjes. Het is een perfecte dessertwijn en kan ook worden geserveerd als aperitief.

Unieke smaken van Asti in een glas

De wijnen van Asti zijn een treffende weergave van de rijke wijntradities die de regio Piëmont te bieden heeft. De zoete en sprankelende Moscato d’Asti staat symbool voor de zorgvuldige teelt en de unieke kenmerken van de Muscat-druif, terwijl de fruitige Barbera d’Asti en Dolcetto d’Asti laten zien hoe divers en veelzijdig de wijnproductie in deze regio kan zijn. Elke fles draagt bij aan het erfgoed van Piëmont en nodigt uit tot een ontdekkingsreis van de unieke smaken en tradities die deze regio zo bijzonder maken.

Ontdek meer over het prachtige Asti en Monferrato via de officiële toerisme website. 

Scroll naar boven