Het mysterie achter de Rosengarten van Alto Adige

Alpengebergte Rosengarten in Alto Adige

Alto Adige, ook bekend als Zuid-Tirol, is een regio in Noord-Italië die wordt gekenmerkt door zijn imposante Alpenlandschap, schilderachtige dorpjes en rijke culturele erfgoed. Een van de meest indrukwekkende natuurlijke juweeltjes van deze regio is de Rosengarten, een bergmassief dat al eeuwenlang zowel locals als bezoekers in zijn ban houdt. In dit artikel nemen we je mee naar de mystieke legende van de Rosengarten. 

Roze gloed

De Rosengarten, of “Catinaccio” in het Italiaans, is een kalksteenmassief in de Dolomieten met toppen die tot wel 3.000 meter hoogte reiken. De naam “Rosengarten” verwijst naar de roze gloed die de bergtoppen aannemen tijdens zonsop- en ondergang, wat een betoverend schouwspel oplevert. En daar hebben de locals een mooie legenda als verklaring voor.  

Een van de meest bekende legenden is die van Koning Laurin, de heerser van de Rosengarten. Volgens de legende was Koning Laurin verliefd op de beeldschone prinses Similde. Hij ontvoerde haar naar zijn bergrijk, maar door een list slaagde ze erin te ontsnappen. Woedend vervloekte Koning Laurin zijn rozentuin, die hij speciaal voor haar had aangelegd. Dus wilde hij niet meer dat iemand ooit de weelderige rozen nog zou aanschouwen.  Niet overdag en niet tijdens de nacht. Maar hij was vergeten om ook de momenten te verbieden tussen de dag en de nacht. En daarom kan je enkel tijdens zonsondergang en zonsopgang nog wel een roze gloed van de rozentuin zien over de bergen. 

Zo kan je de Rosengarten aanschouwen

Vanuit de verschillende accommodaties in de buurt kan je een glimp opvangen van de Rosengarten. Zo stonden we elke ochtend op met zicht op dit mystiek berglandschap bij wijnboerderij Gstreinhof. Bekijk hiervoor ook onderin de vlog van het recept van de kaiserschmarren waar we ook kort de Rosengarten in benoemen.

Voor liefhebbers van outdoor activiteiten biedt de Rosengarten een scala aan wandel- en klimroutes die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren avonturiers. Een van de populairste wandelroutes is de Friedrich-August-Weg, een panoramische route die je langs de mooiste plekjes van het massief voert en een spectaculair uitzicht biedt op de omringende bergen en valleien.

Voor de meer avontuurlijk ingestelden zijn er ook tal van klimroutes beschikbaar, variërend in moeilijkheidsgraad van eenvoudige wandelpaden tot uitdagende klimroutes die ervaring en uitrusting vereisen. Wat je niveau ook is, de Rosengarten biedt voor ieder wat wils en beloont elke inspanning met onvergetelijke uitzichten en een ongekende natuurpracht.

Dit was een verhaal uit het boek Mangiamo all’italiana. Benieuwd naar meer verhalen uit la bella Italia? Bestel dan het boek in onze webshop (gesigneerd)  of in een boekenwinkel bij jou in de buurt. 

Scroll naar boven