9 tips voor een topvakantie op Sardinië

Ik ben net terug van een weekje Sardinië en ik kan het prachtige eiland alleen maar aanraden: mooie natuur, vriendelijke mensen, en natuurlijk…erg lekker eten. Ben je ook van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar Sardinië? Lees dan onderstaande 9 tips of bekijk het fotoverslag van mijn vakantie op Sardinië.

1. Huur een auto en tank op tijd!

9 tips voor een vakantie naar Sardinie

Sardinië heeft een oppervlakte van ongeveer 24.000 km², dat is 6.000 km² kleiner dan België. Je kan dus prima op een dag van noord naar zuid rijden in enkele uurtjes. Het eiland heeft een paar grote snelwegen en daarnaast veel kronkelige, smalle wegen. Houd er rekening mee dat de afstand op een kaart misschien niet ver lijkt, maar dat je stiekem toch langer onderweg bent.
De prijzen voor het huren van een auto vallen goed mee. Je betaalt ongeveer € 35 per dag voor een Fiat Panda. Een auto geeft je zoveel vrijheid en ook veel gemak. Ik vind het dus echt een must om bij te boeken. Nog een belangrijke tip: tank op tijd! Op Sardinië kom je soms kilometers lang geen tankstation tegen. De benzine- en dieselprijzen zijn vergelijkbaar met die van hier.

2. Leer enkele basiszinnetjes Italiaans

Bijna 80% van de Sardijnen is tweetalig en spreekt zowel Sardijns (of een dialect) als Italiaans. De meeste eilandbewoners spreken een beetje of soms helemaal geen Engels. Als je wat basiszinnetjes Italiaans kan, dan kom je al ver. Denk bijvoorbeeld aan het groeten van mensen of het bestellen van eten – molto importante! ;)).Of neem een klein beeldenwoordenboekje mee. De Sardijnen zijn heel aardig en behulpzaam. Dus schroom niet als je geen perfecte Italiaanse zin kunt uitspreken, zij proberen ook hun best te doen om jou te begrijpen.

3. Proef de authentieke Sardijnse keuken

10 tips voor een topvakantie op Sardinië

De Sardijnse keuken kent veel buitenlandse invloeden door de vele veroveringen. Maar oorspronkelijk was de keuken gebaseerd op die van herders en boeren. Denk aan geroosterd vlees, droog brood en kaas. Producten die makkelijk onderweg mee te namen waren want de herders waren vaak van huis weg.
Enkele authentieke producten zijn pane carasau (droog, krokant dun brood), peccorino (gezouten schapenkaas) en porcheddu (speenvarken). Wil je graag de authentieke keuken proeven? Reserveer een tafeltje bij een osteria (een taverne), want daar serveren ze vaak nog de gerechten van toen. 

4. kies voor een agriturismo als accomodatie

Agriturismo

Een agriturismo is een boerderij die vaak opgengehouden wordt door de lokale bevolking. De boerderij is omgebouwd met voldoende luxe zodat toeristen er kunnen blijven overnachten. Ik heb alleen maar goede ervaringen met agriturismo’s en ik verkies deze accomodatie boven bijvoorbeeld een hotel. Bij een agriturismo zit je vaak midden tussen de druivenranken, de olijf- en citroenbomen en krijg je heel wat interessante informatie mee door de lokale eigenaren. Ik hou er echt van!

5. Vaar naar de grot van Neptunus in Alghero

9 tips voor een vakantie naar Sardinie

Aan de kust van Alghero kan je met verschillende organisaties varen naar de Grotta di Nettuno, ofwel de Grot van Neptunus; een grot die op het puntje van het schiereiland van Capo Caccia bevindt. Het is een populaire bezienswaardigheid op het eiland, maar als je het hebt gezien begrijp je ook meteen waarom. Ik heb de grot bezichtigd met een veerboot en als je er binnenkomt is het er echt zo mooi! In de grot kan je een rondleiding met een gids boeken. Ben je sportief aangelegd, dan kan je ook via de trappenhelling van 600 trappen de grot bereiken.

6. Zet La Maddalena archipel op je must visit-lijstje

9 tips voor een topvakantie op Sardinië

La Maddalena archipel bestaat uit zeven hoofdeilanden en ongeveer 55 onbewoonde eilandjes. Met een veerboot kan je dagelijks naar de eilanden.

9 tips voor een topvakantie op Sardinië

Ik was tijdens mijn reis misschien wel het meeste onder de indruk van La Maddalena archipel omdat er een gezelligheid heerst, omringd met prachtige natuur. Zeker het belangrijkste eiland La Maddalena is mooi.  

7. Breng een bezoekje aan het Franse eiland Corsica

Vanuit het noorden van Sardinië kan je met de veerboot naar het zuiden van het Franse eiland Corsica. In een uurtje ben je daar. Wel is het belangrijk om op tijd je ticket voor de oversteek te boeken. Eventueel kan je een overnachting in Corsica plannen om het Franse eiland te ontdekken. Corsica is omringd door prachtige natuur en telt ook enkele bezienswaardigheden. De toeristische plaatsjes op het Franse eiland zijn BonifacioPorto-Vecchio en Propriano.

8. Twee bijzondere plekjes in het noorden: Asinara en Stintino

9 tips voor een vakantie naar Sardinie

In Noord-Sardinië heb je de plaatsen Asinara en Stintino. Asinara is een eilandje dat ooit bewoond was door enkele herders en vissers, tot het in de Eerste Wereldoorlog een strafkolonie werd en de huidige bewoners moesten verhuizen. Zij vestigden zich in Stintino; een mooi dorpje waar op korte afstanden de mooiste stranden van Sardinië zich bevinden. Het eiland Asinara is nu een beschermd natuurgebied en toegankelijk voor toeristen. Het is best bijzonder om het eiland te bezoeken. Kijk niet op als je daar albino-ezels tegenkomt, want die lopen daar rond!
Maar…soms kan een harde wind in het Noorden van Sardinië roet in het eten gooien waardoor je niet naar het eiland Asinara kunt varen. Deze pech had ik, maar Asinara staat nog steeds op mijn must visit- lijstje!

9. Vergeet de hoofdstad niet te bezoeken

Vanuit het noorden is het bijna drie uur rijden naar de hoofdstad Cagliari. Daar zijn tal van bezienswaardigheden om je dag goed mee te vullen. Denk bijvoorbeeld aan de Santuario e Basilica di Bonaria en de Bastione di Saint Remy. Je kan ook een tour boeken met een ervaren gids door de stad. Een cultuurtour of een eettour, het kan allemaal. Ben je op zoek naar verkoeling? Dan kan je zes kilometer verder naar het mooie en drukbezochte strand Poetto.

Op zoek naar meer inspiratie over Sardinië?

9 tips voor een topvakantie op Sardinië

Meer tips over Sardinië

 

6 tips in Noord-Sardinië
Fotoverslag van mijn reis op Sardinië
Deze Sardijnse producten moet je geproefd hebben!
Waarom Sardijnen 100 jaar worden

Misschien ben je ook benieuwd naar de 10 tips voor een topvakantie op Sicilië en de 10 tips voor een topvakantie in Puglia!

Scroll naar boven