7 tips voor een topvakantie in Abruzzo

Abruzzo of de Abruzzen is een prachtige regio in Italië waar je zowel de zee als de gebergte samen kan zien en waar nog geen massatoerisme te vinden is. Sarah ging samen met local Antonella op pad en deelt haar 7 tips voor een topvakantie in Abruzzo. 

Vakantie in Abruzzo?

Trabocchi

Abruzzo, het zegt je misschien niet meteen iets en ik moet eerlijk bekennen dat het me ook niet zoveel zei toen ik de naam hoorde. Maar als ik je vertel dat Abruzzo ter hoogte van Rome ligt maar dan aan de Adriatische zee, dan kan je het vast beter plaatsen. 

In het westen vind je de bergen van de Apennijnen (in Abruzzo bereiken ze hun hoogste punt) en in het oosten vind je de Adriatische kust. Het is een regio dat nog geen massatoerisme kent. In augustus komen vooral Italianen uit andere streken daar hun vakantie doorbrengen. 

Ben je een natuurmens en hou je van en zoek je graag de rust op? Dan is Abruzzo een fijne vakantiebestemming voor jou.

Ik had het geluk om samen met local Antonella mee op pad te mogen en bijzondere pareltjes te mogen ontdekken. Hieronder lees je mijn tips.

Hoe geraak je in Abruzzo?
Dat kan makkelijk vanaf de luchthaven in Weeze (Duitsland). Daar kan je met een rechtstreekse vlucht van ongeveer twee uur naar de luchthaven van Pescara in Abruzzo. Van daaruit vertrekken verschillende bussen en taxi’s richting het centrum. Je kan er ook makkelijk een auto huren en dat geeft je de vrijheid om meer te ontdekken. Zeker in Abruzzo raad ik je dat aan omdat niet alle bezienswaardigheden en bijzondere plekken zich op loopafstand van elkaar bevinden.  

Wat is de beste tijd om naar Abruzzo te reizen?
De meest aangename vakantietemperaturen zijn tussen mei en oktober. 

Welke zijn de belangrijkste steden? 
De belangrijkste steden zijn L’Aquila, Teramo, Chieti en Pescara. Als je daar een accommodatie kunt voorzien kun je Abruzzo goed ontdekken. 

 

7 TIPS voor een topvakantie

TIP 1. Trabocchi, bijzondere vissershutjes

Trabocchi; vissershutjes op houten palen uit de achttiende eeuw waar vissers hun netten uitgooiden en vis vingen. Nu worden ze niet meer actief gebruikt door vissers, maar gelukkig hebben ze de trabocchi laten staan. De meeste zijn omgevormd tot een restaurant of een feestlocatie. Van ver zien ze er krakkemikkig uit maar dat is net de charme, toch?

Langs de Costa dei Trabocchi in Abruzzo vind je heel wat van die vissershutjes. Als je kan moet je bij een trabocchi-restaurantje een tafeltje reserveren. Zwevend op het water kan je er heerlijk dineren, dat is echt een beleving. Toen ik er was zat een prachtige nonna met haarnetje net pasta e patate (een klassiek, lokaal gerecht) te eten met haar keukenpersoneel. Een plaatje om te zien, toch?

TIP 2. Met snaren gesneden spaghetti

In Abruzzo doen ze meer met snaren dan alleen maar muziek maken. De Italianen snijden er ook pasta mee. De pasta heet spaghetti alla chitarra
Het deeg wordt gemaakt van griesmeel, durumtarwe en eieren. Op een houten lijst worden snaren gespannen en wordt het pastadeeg er met een roller over gerold. Zo wordt het deeg in slierten van ongeveer twee tot drie millimeter dik gesneden

Samen met Antonella bezocht ik nog een van de laatste werkplaatsen, Emilio & Figli, waar de vader en zoon elke dag nog met de hand chitarrasnijders maken en ook andere houten keukentools. Zoals je op de foto’s hieronder ziet is het een vakmanschap dat niet ongevaarlijk is.
Waarschijnlijk wordt het familiebedrijf door de nieuwe generatie niet verdergezet. Dus als je in de buurt bent ga dan zeker langs bij deze bijzondere plek waar ambacht het nog wint van massaproductie. Vergeet ook niet om er een chitarrasnijder voor thuis te kopen.
Adres: Emilio& Figli S.n.c. – 40, Via Cona – Pretoro – CH – Sig. Franco

TIP 3. Truffels (tartufo) zoeken met Lara de hond

Wil je graag een keertje truffels zoeken in Italië? Dat wilde ik al lang, dus was ik blij dat ik bij L’Alveare Agriturismo  samen met Franco, de ‘tartufo-hunter’, en zijn hond Lara mee mocht. Normaal gezien vindt de tocht naar truffels in de vroege ochtend (of nacht) plaats. Rond drie uur om precies te zijn, zo kunnen ze de dag zelf nog verkocht worden. Ik was toch blij dat er een uitzondering werd gemaakt en dat we in de namiddag gingen. Zo kon ik ook goed zien  mooi het daar is. 

Samen met de hond Lara liep Franco het idyllische bos in. Het is er zo rustig dat je je yogales van die dag kunt skippen als je er een uurtje rondwandelt. Om de vijf minuten kwam Lara de hond terug met een zwarte zomertruffel in haar bek. Van kleine tot grote, van onrijpe tot overrijpe. In de namiddag warmt de aarde op door de zon en geven de truffels meer geur af, dat maakt het voor Lara makkelijker om ze te vinden.
Er valt nog veel meer interessants te vertellen over truffels zoeken, dat je in dit artikel meer over kunt lezen. Ik heb er echt van genoten, dus zet deze activiteit zeker op je planning. 

TIP 4. Montepulciano, Trebbiano en pecorino; druivenrassen voor heerlijke wijn

Wijnliefhebbers hebben ook zo een reden om af te reizen naar Abruzzo. Met een oppervlakte van slechts 34.000 hectare heeft de regio maar een klein wijngebied. Toch produceren ze in Italië het meeste aantal volumes wijn

Tot de blauwe druivenrassen behoren Montepulciano en Sangiovese en tot de witte Trebbiano, Passerina, Pecorino en Cococciola. De Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane is de enige wijn van eigen bodem met een DOCG kwaliteitslabel (betekent in het Nederlands gecontroleerde benaming van oorsprong). Het familiebedrijf Tenuta Ferrante produceert Montepulciano d’Abruzzo en Pecorino wijn. Bij hen kreeg ik een wijnproeverij en deskundige uitleg. Een must om te doen when in Abruzzo. 

TIP 5. Bezoek de filmlocatie bij Castello Medievale di Roccascalegna

Hoewel Abruzzo geen massatoerisme kent, zijn er veel filmfanaten die de weg naar Castello medievale in het piepkleine dorpje Roccascalegna wel weten te vinden.

Dit vijftiende-eeuwse kasteel fungeert vaak als filmlocatie. Een van de bekendere films is  Tale of Tales’. 

Het is sowieso al een beleving om naar het kasteel te gaan. Van ver zie je op een rots het gebouw pronken. Waanzinnig mooi, het deed mij denken aan The Castle of the Pyrenees van de surrealistische schilder René Magritte. 

De ingang van het kasteel bereik je via een lange, zware trap. Als je die dag wat calorieën van je Italiaanse diner wilt verbranden, dan is dit dé manier hoe. Het kasteel is klein, maar het uitzicht groot. 

 

Nog even over het piepkleine dorpje Roccascalegna. Het telt 1.200 inwoners en sinds een kleine tien jaar hebben ze daar pas elektriciteit, internet en watervoorziening. Heel bijzonder. 

TIP 6: Golfen met zicht op de bergen

Vorkje draaien in een pastabord, een glas prosecco heffen, wandelen langs la spiaggia, dat is zowat de meeste beweging die de meeste toeristen hebben wanneer ze in Italië op vakantie zijn.  Toch kan je er ook golfen. Fervente golfers gaan vaker naar het buitenland om een balletje te slaan. Ik ben geen golfer dus was ik wel benieuwd om naar Golf Club Miglianico in Abruzzo te gaan.
Wat meteen opvalt is de waanzinnige natuur om je heen. Met de Apennijnen (bergen) aan de horizon maakt het toch weer een beleving. Het waait er wel flink hard, dat is meteen een mooie uitdaging voor golfers die op zoek zijn naar een uitdaging. 

TIP 7. Proef de smaak van Abruzzo

De smaak van Abruzzo heeft nog een authentieke keuken dat bepaald is door tradities in het berggebied en het kustgebied. De keuken uit de bergen wordt gekenmerkt door zware maaltijden zoals een stoofpot. Rond het kustgebied vind je vooral lichte gerechten met vis, zoals de spies met boterzachte polpo bij Ristorante Caldora Punta Vallevó. Vaak is polpo een beetje taai, maar dit was de lekkerste die ik al op had in Italië.

Polpo in een ketel
Chef in de keuken
Polpo op een spies

Abruzzo heeft verder ook specifieke producten van eigen bodem. Enkele van de meest bekende zijn: de Aquila saffraan, de Fucino aardappel en de rode knoflook rosso di Sulmona. 
Wil je graag een typisch lokaal gerecht bestellen als je uit eten gaat? Kies dan voor de spaghetti alla chitarra waar de pasta met snaren fijn worden gesneden.
Drink er de heerlijke en enige met DOCG kwaliteitslabel Montepulciano d’Abruzzo wijn bij. Vleesliefhebbers zullen zeker genieten van de bekende spiesjes arrosticini, waar kleine stukjes schapenvlees op een prikker gekookt worden in een langwerpige vuurpot. Ik at ze bij ristorante Ferramenta. Je blijft ervan eten, echt lekker. 

Foodreizen in Abruzzo

Wil je zelf ook graag een keer mee met een georganiseerde foodreis van local Antonella? Bekijk dan hier meer informatie over haar foodreizen.

Buon divertimento!

Scroll naar boven