5 x onderdompelen in Zuid-Tiroolse wijnen

Sarah Puozzo die wijn proeft in een wijngaard.

Als wijnliefhebber zoek je misschien unieke manieren om jezelf volledig onder te dompelen in de wereld van de heerlijke druivennectar. Hoewel Zuid-Tirol (Alto Adige in het Italiaans) bekendstaat als een van de kleinste wijnregio in Italië, biedt het een scala aan boeiende (en actieve) mogelijkheden om wijngaarden te verkennen en wijnen te proeven. Onze redactie heeft vijf bijzondere manieren en plekken uitgezocht om jezelf op een heerlijke wijze onder te dompelen in wijn!

1. Ontdek wijnroutes op wielen

Sarah Puozzo met de fiets door een wijngaard

Met de wind in mijn haren en mijn voeten op de pedalen van een blinkende e-bike vind ik de ideale manier om wijnkelders, prachtige wijnhuizen en zwierende druiventrossen langs de weg te ontdekken. Je kunt zelf drie wijnfietsroutes volgen: Weißburgunder en Kalterersee, Lagrein en St. Magdalena, en Gewürztraminer van Tramin/Termeno. Of je kan net als ik je laten verrassen en meefietsen met een bike sommelier zoals Hannes. Een voormalige IT-leraar die het roer letterlijk omgooide en zijn auto inruilde voor een e-bike toen hij de schoonheid ontdekte van het fietsen langs de talloze wijnhuizen op weg naar school. Nu leidt hij de Lana Bike Academy, waar je samen met hem de meest bijzondere wijnroutes in Zuid-Tirol kunt verkennen. Hannes brengt je naar verborgen pareltjes langs de route en deelt ondertussen boeiende verhalen over de wijngaarden die je tegenkomt. Proost op fietsen en wijn proeven!

2. Gstreinhof: ontbijten tussen de wijngaard

Sarah Puozzo die tussen een wijngaard ontbijt

Dit monumentale maso (boerderij) herbergt een stube met een unieke inscriptie op een balk met de naam van de toenmalige eigenaar Johannes Gsträun en het getal 1533. In 1920 kocht de familie Stedile de boerderij met wijnbouw en begonnen Gewürztraminer, Lagrein, Müller, Thurgau, Pinot Noir, Sauvignon en Vernatsch te produceren.

Nu woont kleindochter Angelika hier, samen met haar man Martin en hun dochters Lea en Romy. Je kan hun wijn hier ook proeven en kopen.
En je kan er ook blijven slapen met zicht op de wijngaard en ontbijt op je kamer met hun eigen boerderijproducten: vers gebakken zuurdesembrood, cake, kwarteleitjes, kerstomaten en verse vijgen. Wanneer je de andere kant opkijkt, krijg je nog een extraatje: zicht op de Rosengarten, het gebergte dat roze kleurt tijdens zonsop- en -ondergang en waar een bijzondere legende aan vasthangt. Waanzinnig!  Tijdens mijn bezoek besloot ik een dag te ontbijten tussen de wijngaard met een ongekend mooi panoramisch zicht over de stad Bolzano. Ah. la bella vita! Naar Gstreinhof. 

3. Wandelend langs de wijngaarden

Sarah Puozzo die door een wijngaard in Zuid-Tirol wandelt

We wandelen op net voor de avond valt de 3,5 kilometer Wine Trail Rebe. Een mooie route onder de hellingen van Bolzano tot Ritten met als kers op de taart een waanzinnig panoramisch zicht over de vallei. De zon valt langzaam onder de deken van de aarde. Het landschap krijgt een roze gloed, wat een rijkdom.
Wandel je liever meer dan 3,5 kilometer? De Zuid-Tiroolse Wijnroute heeft een totale lengte van 150 km tussen Nals/Nalles en Salurn en voert je langs 16 dorpen waar wijn het dagelijks leven bepaalt. Ga in de vroege ochtend om de zonsopgang of in de avond de zonsondergang nog mee te nemen. Hier wordt iedereen gelukkig van.

4. De oudste Lagrein proeven bij monniken

Monnik met een fles wijn in zijn handen
In het district Gries-San Quirino, op het eind van de monumentale laan Corso della Libertà in Bolzano, het landgoed van het benedictijnenklooster. Hier schuilt ook het gerenommeerd wijndomein Muri-Gries. Een historische plek waar je de oudste Lagrein wijnstokken van Italië vindt. Veel van de wijngaarden in de buurt zijn verdwenen door de bouwplannen van het Mussolini bewind. De dikke kloostermuren van Muri Gries hebben de 2,7 hectare aan wijnstokken gered van deze grillige historie. De Lagrein druif is een van belangrijkste druivensoorten van Zuid-Tirol en duikt al in de 17de eeuw op in de verslagen van deze abdij. De druif wordt hier dus al vele eeuwen verwerkt tot een rode wijn met een hoge zuurgraad en veel tannines. Deze kenmerken hebben de monniken in perfecte harmonie weten te vangen in hun meest unieke fles: de Lagrein Riserva Vigna Klosteranger. Een expressieve single-vineyard wijn met 100% Lagrein, met aroma’s van koffie en zwarte bessen. Je kan deze wijn en hun andere wijnen proeven in de shop bij het klooster of bij Chateaux Vini in België

5. Bezoek de wijnkelder in het oudste restaurant

Vrouw die wijn drinkt en een bord pasta eet

De Löwengrube is het oudste restaurant in Bolzano en is gevestigd in een pand van de 16de eeuw. De neogotische stube en de prachtig beschilderde plafonds in de intieme eetzalen nemen gasten mee op een historische reis door het rijke verleden van dit restaurant.

Michael Meister, een Zuid-Tiroler en wereldburger, heeft deze herberg getransformeerd tot een onmisbare bestemming voor fijnproevers. Nadat hij zijn koksjas enkele jaren geleden aan de wilgen hing, staat chef-kok Philipp Mantinger nu in de keuken, waar rustieke Zuid-Tiroolse gerechten samenkomen met internationale smaken. Hun wijnkelder met bijna 1000 wijnetiketten is langs een meterslange stenen trap te bereiken. En dat trekt heel wat nieuwsgierige wijnliefhebbers. Een mooie plek waar heerlijk eten en een goed glas wijn samen komen. Naar Löwengrube.

Met dank aan toerisme Südtirol en Roter Hahn

Lees ook deze artikelen over Zuid-Tirol

Scroll naar boven