5 redenen waarom je de volgende keer je koffers in Sardinië neer moet ploffen

Sardinie met toren

In elke rij van heerlijkheden zit er een vreemde eend in de bijt. Voor Italië is dat het prachtige Sardinië. De eilandbewoners voelen zich niet Italiaans maar Sardijns en willen het liefste volledig onafhankelijk zijn. Ze hebben er geweldige natuur, een fantastische lokale keuken en een eeuwenoude wijncultuur. Het eiland ademt Italiaans, maar dan met een eigen karakter. Sinds kort wint deze bestemming aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. We delen daarom vijf redenen waarom je de volgende keer je koffers op Sardinië neer moet ploffen.

 

 

Sardinie met toren

1. Bijzondere wijncultuur

Wijnliefhebbers kunnen een goed glas heffen op Sardijnse bodem, het eiland heeft een van de oudste wijnculturen in het hele Middellandse Zeegebied. Zeker de druif cannonau waarmee ze al meer dan 3000 jaar lang rode wijn maken is bijzonder. De smaak is krachtig en fruitig en vol antioxidanten, wat verschillende gezondheidsvoordelen oplevert. 
In Frankrijk kennen we de cannonau druif als de grenache. Dus slurp zeker een mooi glaasje weg als je daar bent. 

2. Blue zone

De kans is groot dat je op het eiland een vitale honderdjarige tegenkomt. Sardinië behoort tot een van de blue zones in de wereld, een label die gegeven wordt wanneer een gebied door hun levensstijl en leefomgeving opvallend meer honderdjarigen heeft dan gemiddeld. Wat hun succesformule is? Veel groenten en peulvruchten eten, af en toe een glaasje wijn (zoals cannonau), dagelijks voldoende bewegen en eten tot je 80% vol zit.

3. Lokale keuken

De oorspronkelijke lokale specialiteiten van Sardinië zijn gebaseerd op de keuken van herders en boeren. Aan de kustlijn vind je meer visgerechten en landinwaarts meer vleesgerechten zoals lam. Bij een restaurant zal je vaak de lokale specialiteiten van het seizoen zien staan. We kunnen alvast de volgende gerechten aanraden: culurgiones (ravioli gevuld met aardappelen), seadas (gefrituurde ravioli met honing) of malloreddus (kleine pasta vaak gegeten met tomatensaus).

 

4. Actieve vakantie

Ben je sportief en hou je van voldoende beweging op vakantie? Op het eiland zijn er tal van mogelijkheden om je benen uit te strekken en je armen uit te zwaaien. Paardrijden, golfen, wandelen en vooral watersporten zijn er populair. Hou je van zeilen? Dan is Sardinië de plek bij uitstek, want het is een van de mooiste zeilgebieden van Europa.

5. Rijk aan kunst en cultuur

Kunst en cultuur opsnuiven? Dat kan zeker. Van Noord tot Zuid vind je tal van activiteiten en excursies om te doen en te boeken. Ga bijvoorbeeld naar de stad Cagliari en ontdek er de fascinerende geschiedenis onder de grond. Bezoek de crypten van Santa Restituta en Sant’Efisio. Of de tunnel van de Salesiaanse school die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan leerlingen. 

 

In dit artikel delen we vijf redenen waarom we hier op de redactie gek zijn op deze vreemde eend in Italië. Binnenkort vertellen we er veel meer over, maar we hopen dat je alvast enthousiast en nieuwsgierig bent geworden over deze bijzondere tricolore bestemming!

Scroll naar boven