Wat is orzo en wat kun je ermee?

Pan met klaargemaakte orzo

Je hebt vast wel een keertje over orzo gehoord, maar wat is orzo nu precies? Het is Italiaans voor gerst en het is een pastasoort die de grootte heeft van een platte rijstkorrel. Het valt ook onder de noemer pastina, kleine pastasoorten. Als je Italiaans bent, dan ken je pastina en heb je er als kind borden vol van gegeten. Nu maak ik het nog klaar omdat het lekkere comfort food is waar gezellige jeugdherinneringen aan vasthangen.

Hoe gebruik je orzo?

Wat kan je maken met orzo? Dat is best een uitgebreide lijst:

 • Gebruik een kleine hoeveelheid in soepen zoals in minestrone of bouillon.
 • In Italië maken we er ook koude pastasalades mee klaar
 • Of we serveren het als lekker bijgerecht, Je kan er dus veel kanten mee op.
 • Je kan het ook bereiden op de manier van een risotto, dan wordt het lekker smeuïg.

Zorg wel dat je de orzo lekker al dente kookt en dus een bite proeft in het gerecht.

Hoe maak je orzo klaar?

Pot met kokend water

Afhankelijk van welk gerecht je ermee klaar wil maken kook je het anders. Maar laten we uitgaan dat je orzo eenvoudig wil bereiden, dan kook je 1deel orzo in 3 delen gezouten water voor ongeveer 8 minuten. Je gebruik ongeveer 75 g per persoon. Nogmaals, dit  is afhankelijk van wat je ermee wil klaarmaken natuurlijk.

Is orzo gezond?

Die vraag krijg ik vaak. Natuurlijk! En zoals bij elk ingrediënt is alles met mate gezond. Orzo is een koolhydraat en past perfect binnen een gezonde levensstijl. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar volkorenproducten als je echt gezond wil leven. Nu zie je ook volkoren orzo in de supermarkt terug. Daar zou je ook voor kunnen kiezen als je dat wil, maar de traditionele smaak van orzo is niet-volkoren.

Is orzo hetzelfde als risotto?

Orzo is niet hetzelfde als risotto, maar je kan wel de orzokorrel bereiden op dezelfde manier als een risotto. Dat doen we in Italië ook en dan heet het orzotto. Een aanrader om klaar te maken. Echt comfort food op zijn best. Dus orzo wordt ook soms als alternatief voor risottorijst gebruikt.

Waar kan je orzo kopen?

Italie stadsbeeld
Bij heel wat supermarkten vind je orzo. Het product heeft jaren geleden ook de weg gevonden naar onze keukens. Bij Italiaanse delicatessezaken vind je het ook. Orzo kan je ook vinden in andere wereldkeukens, maar dan met een andere benaming:
 • Griekenland: Kritharaki
 • Turkije: arpa sehriye
 • Israëlische keuken: ptitim
 • België en Nederland: soms zie je Griekse rijst of Griekse pasta.
 • Kan ik orzo zelf maken?

  Dat kan, bij de Pasta Academy leren we je hoe je zelf orzo maakt (zie het Instagrambericht hieronder). Vergeet niet dat je hiervoor je  engelengeduld aan moet spreken, want het is best een klusje om een grote hoeveelheid klaar te maken. Het resultaat is wel een mooi bord zelfgemaakte orzo dat subliem smaakt. Maar met gedroogde orzo maak je ook heerlijke gerechten.

  Probeer het orzorecept van South & Pepper!

  Heb je zin om lekker een orzorecept te proberen? Trek je keukenschort maar aan want we gaan aan de slag. Ik heb voor jou hier een heerlijk orzorecept geselecteerd. Binnenkort komen er nog meer recepten aan. Buon divertimento!

  Scroll naar boven