Steak tagliata op de BBQ met groene asperges

Steak tagliata op de BBQ met groene asperges

Steak tagliata op de BBQ met groene asperges maak je in een kwartiertje tijd. Lekker als je zin hebt in een BBQ-gerecht zonder meteen een heel buffet te maken. 

Wat is tagliata?

Misschien ben je al een keertje naar Italië geweest en zag je tagliata op de menukaart staan. Tagliata betekent gesneden. Je zal verschillende combinaties zien staan zoals tagliata die manzo, wat gesneden rundvlees betekent. 
Vaak worden de reepjes gesneden vlees op smaak gebracht met extra vierge olijfolie en Parmezaanse kaas. Dat doe ik ook in het recept. Ik combineer de steak met groene asperges, hier vind je een recept voor taglitata bereidt op een grill. 

Steak tagliata op de BBQ met groene asperges en een glas bier.

Serveren met bier en brood

Je kan de steak en de groene asperges serveren met een fris biertje. Italië is een wijnland, toch betekent dit niet dat ze geen bier drinken. Ze hebben bieren die zelfs hier te koop zijn. En naast steak, is ook pizza een perfecte pairing met bier. 
Welk bier kan je kiezen? Een blond of een amber biertje. Amber bier past goed bij de gegrilde smaak van de groene asperges en de steak. 

Wil je nog graag nog koolhydraten toevoegen aan het gerecht? Dan kan je er brood bij serveren die je eventueel ook even grilt op de BBQ of kamado
Buon appetito! 

Steak tagliata op de BBQ met groene asperges en een glas bier.
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Steak tagliata op de BBQ met groene asperges

Deze Italiaanse steak in reepjes wordt kort gegrild op de BBQ en geserveerd met groene asperges. Een snel en makkelijk gerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Asperges, BBQ, Big Green Egg, Steak
Porties: 4 personen

Equipment

 • BBQ, Kamado of grill

Ingrediënten

 • 4 steaks/biefstukken ongeveer 150 g per persoon
 • 200 g jonge, groene asperges
 • Scheutje extra vierge olijfolie
 • Snufje fleur de sel of zeezout
 • snufje zwarte peper
 • 40 g Parmezaanse kaas

Instructies

 • Steek de BBQ/kamado aan met twee aanmaakblokjes en verhit tot een temperatuur van 220 °C. Leg bij een kamado de gietijzeren grill erop. Gietijzer zorgt voor een mooi maillardreactie (donkere grilllijnen) en geeft extra smaak aan ingrediënten.
 • Groene asperges hoef je niet te schillen. Bij grote asperges kan je 2 cm van de onderkant afsnijden. Jonge asperges hoef je niet verder te bewerken.
 • Wrijf de asperges in met een beetje olijfolie en leg ze op de BBQ/kamado voor ongeveer 2 minuten. Keer de asperges om en grill nogmaals ongeveer 2 minuten. Haal de asperges van de BBQ/kamado en bedek met aluminiumpapier om de warmte te behouden.
  Groene asperges op een BBQ
 • Wrijf nu de steaks in met wat olijfolie en grill ongeveer 2 minuten (afhankelijk van de dikte van je steak). Draai een kwartslag en grill nogmaals 2 minuten. Draai de steaks om en herhaal.
 • De steaks hebben een mooi, ruitvormig patroon. Haal ze van de BBQ/kamado en wikkel ze in aluminiumpapier. Laat enkele minuten rusten.
 • Breng de groene asperges op smaak met wat olijfolie en fleur de sel. Verdeel over de borden.
 • Snijd de steaks tegendraads in reepjes tussen de 1 cm en 1,5 cm. Verdeel er wat extra vierge olijfolie over en breng op smaak met een snufje fleur de sel en zwarte peper.
 • Rasp wat Parmezaanse kaas over de steaks en serveer samen met de groene asperges.
 • Serveer eventueel met een heerlijk blond of amber biertje. Buon appetito!
  Steak tagliata op de BBQ met groene asperges en een glas bier.
Pastina op een bord
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Pastina met kaas

Elk Italiaans kind is opgegroeid met flinke borden pastina. Dit eenvoudig en makkelijk pastagerecht kreeg je vaak als je ziek was of moe. Het was beter dan welke medicatie ook, en ja, soms kuchte je even zodat je ouders naar de keuken snelden om heerlijke pastina voor je te maken. Maar zie het niet alleen

Lees verder »
Traditionele schuttelbrot in een mandje.
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Traditionele schüttelbrot

Schüttelbrot is een heel populair, krokant platbrood dat bijna dagelijks op tafel komt. Eet het met een flinterdun plakje speck zoals het hoort. Brood vormt een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van de Zuid-Tiroler, dat merk ik goed. Lokale bakkers hebben een mooi scala aan broodvarianten, zoals met roggemeel en zuurdesem, soms verrijkt met

Lees verder »
Sträuben op een bord
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Sträuben met veenbessenconfituur

Wanneer je naar Zuid-Tirol reist dan is de kans groot dat je deze heerlijke gefrituurde snack strauben met friszure veenbessenconfituur op een festival geserveerd krijgt. De Zuid-Tiroolse keuken heeft haar wortels in de Oostenrijkse keuken en daarom lijkt deze snack op eerst zicht misschien niet meteen Italiaans.  Het beslag is makkelijk te maken, de moeilijkheid ligt

Lees verder »