Hoe Italiaanse pasta maken?

Vrouw met pasta in haar handen

Italiaanse pasta maken? Ik krijg vaak te horen dat zelf pasta maken enorm veel werk kost. Natuurlijk duurt het veel langer dan een pakje gedroogde pasta openen, toch betekent het niet dat je bij zelfgemaakte pasta de hele tijd aan het kneden bent.

Bloem met eieren die met een vork gemengd worden met elkaar.

In de bereidingstijd zit ook een flinke rusttijd in. Het pastadeeg moet rusten in de koelkast en de pastalinten moeten daarna nog drogen. Ondertussen kan je de saus bereiden of andere taken uitvoeren.  
Mijn vader vertelt hoe mijn nonna op zondag vaak verse pasta klaarmaakte en dat de keuken vol lag met pastalinten die lagen te drogen. Het moet een geweldig beeld zijn geweest, althans ik stel me een keukentje voor waar je als een doolhof door de draden met gedroogde pasta moet begeven. Zie je het ook voor je? :)

Pasta maken met of zonder ei

In dit recept leer ik je hoe je eierpasta kunt maken. Je kan ook pasta maken zonder ei, daar leg ik je later meer over uit. Voor nu gaan we met pasta met ei aan de slag. Het is de basis voor het maken van bijvoorbeeld spaghettipappardelle of lasagnevellen. We maken voor nu eenvoudige pastalinten die je zonder keukenmachine kunt maken.
Veel plezier met kokkerellen!

Vrouw met pasta in haar handen
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Zelf Italiaanse pasta maken

Zelf Italiaanse pasta maken? Leer het hier stap voor stap!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Rusttijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Italiaanse pasta maken, Pasta
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 400 gram bloem type 00
 • 4 eieren
 • Scheutje olijfolie
 • Snufje zout

Instructies

 • Stort de bloem uit op een houten werkblad. Maak de "fontana" (fontein), door een kuil in het midden te maken. Maak de kuil groot genoeg voor de 4 eieren.
 • Breek de eieren in de kuil en voeg een snufje zout en een scheutje olijfolie toe.
 • Kluts de eieren met een vork en leg de vork daarna weg. Voeg met je handen stukje bij beetje bloem naar het midden toe en meng goed.
  Bloem met eieren die met een vork gemengd worden met elkaar.
 • Kneed het deeg 10 minuten krachtig met je handen. Of kneed 5 minuten op middelmatige snelheid in een keukenmachine.
 • Voeg eventueel een beetje water toe als het deeg te droog is.
 • Maak een bol van het deeg en wikkel in huishoudfolie. Leg minstens 30 minuten in de koelkast.
 • Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met een beetje bloem.
 • Leg de deegbal erop en duw plat. Rol dun uit met een "mattarello" (deegrol). Zorg dat het deeg overal evenredig is uitgerold. Draai je lap deeg telkens 90 graden bij het uitrollen. Of rol het deeg uit door een pastamachine en begin met het laagste getal van de deegrollen en verhoog telkens stap voor stap. Het deeg moet ongeveer 1 mm dik zijn.
  Pastadeeg dat fijn gerold wordt.
 • Nu heb je zelfgemaakte deegvel. Hier kan je verschillende pastavormen maken. Voor het maken van simpele pastalinten rol je het deeglap op. Snijd het deegrol op in stukken van 1 cm. Hussel de pastalinten door elkaar en klaar.
  Pastadeeg dat in linten wordt gesneden.
 • Droog de pastalinten enkele uren. Verhit een kookpot met gezouten water en kook er de pastalinten beetgaar in.
  Pastalinten op een hand
 • Buon appetito!
  Verse pasta in een pan dat op smaak wordt gebracht met olijflie.

Heb je het inspiratiefilmpje al gezien van Italiaanse pasta met stoofvlees? Bezoek het Youtube-kanaal van South & Pepper. 

Pastina op een bord
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Pastina met kaas

Elk Italiaans kind is opgegroeid met flinke borden pastina. Dit eenvoudig en makkelijk pastagerecht kreeg je vaak als je ziek was of moe. Het was beter dan welke medicatie ook, en ja, soms kuchte je even zodat je ouders naar de keuken snelden om heerlijke pastina voor je te maken. Maar zie het niet alleen

Lees verder »
Traditionele schuttelbrot in een mandje.
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Traditionele schüttelbrot

Schüttelbrot is een heel populair, krokant platbrood dat bijna dagelijks op tafel komt. Eet het met een flinterdun plakje speck zoals het hoort. Brood vormt een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van de Zuid-Tiroler, dat merk ik goed. Lokale bakkers hebben een mooi scala aan broodvarianten, zoals met roggemeel en zuurdesem, soms verrijkt met

Lees verder »
Sträuben op een bord
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Sträuben met veenbessenconfituur

Wanneer je naar Zuid-Tirol reist dan is de kans groot dat je deze heerlijke gefrituurde snack strauben met friszure veenbessenconfituur op een festival geserveerd krijgt. De Zuid-Tiroolse keuken heeft haar wortels in de Oostenrijkse keuken en daarom lijkt deze snack op eerst zicht misschien niet meteen Italiaans.  Het beslag is makkelijk te maken, de moeilijkheid ligt

Lees verder »