Heerlijke kaiserschmarrn pannenkoeken

Heerlijke kaiserschmarrn pannenkoeken

Pannenkoeken. Al eeuwen oud en elk land heeft zo zijn uitvoering. In Zuid-Tirol (Noord-Italië) at ik dikke, fluffy kaiserschmarrn pannenkoeken in stukjes. Het klinkt niet meteen Italiaans en dat klopt. Het is een authentiek Beiers/Oostenrijks recept dat later ook bij de Italiaanse keuken werd gerekend toen Zuid-Tirol tot Italiaans grondgebied werd gerekend.

Appels

Nu gaat eender welke pannenkoek er bij mij vlotjes in, toch is de kaiserschmarnn een van mijn favorieten omdat ze zo luchtig zijn. De streek van Zuid-Tirol staat bekend voor zijn heerlijke appels. En dan krijg je appels in elk gerecht dat een restaurant er voorgeschoteld. Bij pannenkoeken is het een mooie toevoeging en een combinatie die we al langer kennen. Niks nieuws. Wat het wel uniek maakt is dat je het daar eet in een van de mooiere Italiaanse landschappen die er bestaat. Het landschap bij jou thuis brengen lukt met niet, wel deel ik het recept zodat je zelf met de kaiserschmarnn aan de slag kan. 

Lees hier het artikel over culinair Zuid-Tirol.
Of maak het recept van de moderne apfelstrudel en de klassieke apfelstrudel.

Heerlijke kaiserschmarrn pannenkoeken

Dit is het recept voor traditionele kaiserschmarrn.
Beierse/Oostenrijkse pannenkoekjes, die je ook in Zuid-Tirol in Italië vindt. Heerlijk.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Dessert, Gebak, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: € 0 - 10
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 50 g kristalsuiker
  • 200 ml volle melk
  • Klontje boter
  • 1 zure appel
  • 30 g poedersuiker

Instructies

  • Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Meng de eierdooiers met de kristalsuiker en klop krachtig tot een schuimig beslag. Voeg de bloem toe en meng goed. Voeg langzaam de volle melk toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het beslag. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine stukjes en voeg toe aan het beslag.
  • Smelt de oboter in een koekenpan en giet het beslag erin. Bak aan beide kanten op een matig vuurtje. Haal de pannenkoek eruit en snijd in stukken. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.
Scroll naar boven