Gepofte kastanjes met beurre noisette en fleur de sel

Tamme kastanjes in twee handen.

Gepofte kastanjes zijn een geliefde herfstlekkernij in Zuid-Tirol, waar ze bekend staan als Keschtn. Deze heerlijke traktatie wordt vaak bereid tijdens het törggelen, een traditioneel herfstfeest in de regio. De kastanjes worden boven een open vuur geroosterd tot ze heerlijk zacht en smeuïg zijn, en hun warme aroma vult de lucht met gezelligheid. Ze zijn een symbool van de overvloed van de herfst en worden genoten als een heerlijke snack tijdens het verkennen van de prachtige landschappen en traditionele festiviteiten van Zuid-Tirol.

Welke kastanjes poffen?

Je kan verschillende soorten kastanjes poffen, maar de meest populaire keuze zijn de zoete kastanjes, ook wel bekend als tamme kastanjes. Deze kastanjes hebben een zachte textuur en een milde, nootachtige smaak die perfect is om te poffen. Het zijn deze zoete kastanjes die vaak worden gebruikt voor het traditionele gerecht van gepofte kastanjes, vooral in regio’s zoals Zuid-Tirol.

Kastanjes op smaak brengen

Met onderstaand recept kan je makkelijk tamme kastanjes poffen en heerlijk op smaak brengen met beurre noisette (hazelnootboter). Dat is gesmolten en lichtjes gekarameliseerd boter, waardoor het een nootachtige smaak en een heerlijk aroma krijgt. Om beurre noisette te maken, wordt boter gesmolten in een pan op middelhoog vuur en vervolgens gekookt tot de melkbestanddelen beginnen te bruinen, waardoor je die typische goudbruine kleur krijgt en een nootachtige smaak. 
En om het helemaal af te werken voegen we nog fleur de sel (soort krokante zeezout) toe. 

Gepofte kastanjes met beurre noisette en fleur de sel

In Italië, en zeker in Zuid-Tirol, zijn ze gek op gepofte kastanjes, met dit recept maak je ze makkelijk thuis.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Snack
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: Noten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 20 tamme kastanjes
  • 50 gram boter
  • Snufje fleur de sel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
  • Haal de kastanjes uit hun bolster. Kerf met een scherp mes een grote, diepe kruis tot over de helft van de schil van de kastanje. Dit is belangrijk om de stoom te kunnen laten ontsnappen van de kastanjes.
  • Neem een bakplaat verdeel er de kastanjes over met de gekruiste kant naar boven. Zet daarna de bakplaat 20 - 25 minuten in het midden van de oven op 200 ° Celsius.
  • Smelt ondertussen de boter in een pannetje op middelhoog vuur. De melkbestanddelen gaan bruin worden, en dat geeft de typische kleur en smaak aan de beurre noisette (hazelnootboter).
  • Haal de kastanjes uit de oven en giet er de beurre noisette over en een snufje fleur de sel. Buon appetito!

Ontdek nog meer recepten

Scroll naar boven