Herfstplezier in Zuid-Tirol: Törggelen, Wijn en Gezelligheid!

Mensen die proosten met wijn tijdens het törggelen.

In Zuid-Tirol hebben ze een vijfde seizoen en dat heeft törggelen. Het is een fantastisch feest dat begint wanneer de herfst in het land is, alle druiven zijn geoogst en de kastanjes geroosterd kunnen worden. Dus ben je nog op zoek naar een leuke vakantie tussen begin oktober en half november? Dan is törggelen in Zuid-Tirol een absolute aanrader. 

Wat doe je tijdens het törggelen?

Het begint vaak met een mooie wandeling met vrienden of familie door de wijngaarden. Daarna schuif je aan bij een boerderij, wijnlokaal of een herberg om te proeven van de traditionele keuken. Een dampend bord schlutzkrapfen (soort ravioli), knödels (knoedels), gepekeld varkensvlees, huisgemaakte worsten met crauti (zuurkool), zoete krapfen (beignets) of gepofte kastanjes. En met een typisch glas niet gegist druivensap (Süßen) en jonge wijn (nujer) proost je samen op de vriendschap en de gezelligheid. 

Törggelen bij de bron

Soms zie je een bundel takken met een rode lint aan een voordeur hangen van een boerderij. Dat is een keurmerk en staat voor Törggelen am Ursprung. Hier kan je begeleide tochten door de kanstanjeboomgaarden volgen, verse zoete most proeven of zelfgestookte Zuid-Tiroolse spek smullen. En vaak steken de boeren ook het keschtnfeuer aan om hun eigen tamme kastanjes te poffen. Want kastanjes horen er bij törggelen ech wel bij.

Tamme kastanjes in twee handen.


Waar kan je törggelen? 

We hebben een lijst van alle plekken waar je terecht kan om traditionele te gaan törggelen. Hier vind je deze lijst.
Het is wel heel druk tijdens die periode, dus reserveren is echt nodig. Verzamel ook op tijd een leuke groep vrienden samen, want törggelen is naast een culinair feest, ook een sociaal feest waar je proost op de gezelligheid en vriendschap. 

Lees ook deze artikelen over Zuid-Tirol

Scroll naar boven