De moestuin van Mme Zsazsa

De moestuin van Mme Zsazsa

Je eigen pluktuin hebben is tegenwoordig supertrendy. Het boek ‘De moestuin van Mme Zsazsa’ is vorig jaar uitgekomen, maar komt nu ook als geroepen. De beginnende boer met groene vingers kan vast wel wat inspiratie uithalen. Perfect. Alleen, wie is nu die Mme Zsazsa?
Zsazsa is de Vlaamse blogger Kim Leysen, die onder andere een hart heeft voor ecologisch tuinieren. Vorig jaar kwam ze op het idee om wekelijks met de Vlaamse blogger Dorien Knockaert van Jonge sla en fotografe Els Menten te wroeten in haar moestuin en er een boek over te schrijven. Kim zorgde voor de informatie over tuinieren en Dorien schreef recepten met de oogst als ingrediënt.

‘Als we nu eens een moestuinboek maken?’ zei ik op een dag tegen Dorien. ‘Wat denkt ge: gij de recepten, ik de tuin en Els de foto’s. We komen een jaar lang een keer per week samen en we zien wel wat er in de tuin staat om mee te koken. Allee kom, dat gaat zo tof zijn.’
Kim

Ik heb zelf geen ervaring met een eigen moestuin, behalve dan de tuinkers die ik in de les natuurkunde moest kweken op met water doordrenkte wattenbolletjes. Maar ik heb altijd graag een moestuin willen hebben. Vorig jaar ben ik verhuisd en heb ik er een grote tuin bijgekregen- nou ja ik heb er wel voor moeten betalen. Dus ik recenseer dit boek graag met een maagdelijke blik op het starten van een eigen moestuin.

Boekformaat, layout en foto’s

Het boek telt 351 pagina’s die zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken: De moestuin, De groenten en In de keuken.
In het eerste hoofdstuk wordt uitgebreid informatie gegeven over het starten met je eigen moestuin: wat je allemaal nodig hebt en tips en tricks. Zelf heb ik het gevoel hieraan voldoende informatie te hebben om mijn eerste groene stappen te zetten. Onderwerpen als de bodem, mulchen (had ik nog nooit van gehoord), een planning van de moestuin staan uitgebreid uitgelegd. Maar ook hoe je de meestvoorkomende problemen kunt oplossen en hoe je zelf zaden kunt winnen. Interessant. Het tweede hoofdstuk begint met een ‘groentescore’, waar alle groenten een score op 5 krijgen op bepaalde vragen zoals ‘Is het moeilijk verkrijgbaar?’, ‘Is ze lekkerder dan die van de winkel?’ of ‘Is ze makkelijk in de keuken klaar te maken?’. Daarna worden verschillende groenten onder de loep genomen met ‘groentefiches’. Kruiden komen ook kort aan bod, maar deze informatie is te beperkt om ook met kruiden aan de slag te gaan.
In het laatste hoofdstuk staan de recepten. Daar ga ik straks dieper op in.
Wanneer ik door het boek blader valt het me op dat er heel wat tekst in staat. Toch komt het heel behapbaar over omdat deze mooi gestructureerd staat. Het is ook absoluut geen droge kost want de teksten zijn heerlijk humoristisch en vlot geschreven. Ook de bijpassende authentieke foto’s maken het geheel aangenaam.
Op het eind van het boek vind je nog een duidelijke alfabetische moestuin- en culinaire index.

Recepten

De recepten zijn eenvoudig klaar te maken. Dus heel toegankelijk voor iedereen. Bij sommige recepten staat er een lange ingrediëntenlijst. Misschien kon het wat korter want een goed product heeft niet altijd veel opsmuk nodig.
Ieder recept begint met een korte en persoonlijke note van de auteur. Daarna staat in groene kleur enkele tags aangegeven zoals snel, 100% plantaardig of glutenvrij. Duidelijk een blogger die deze tekst schrijft. De ingrediëntenlijst staat netjes opgesomd en de bereidingswijze is duidelijk. Alleen mis ik de bereidingstijd. Zelf vind ik het altijd fijn om snel te kunnen zien hoeveel tijd een bepaald gerecht in beslag neemt. De recepten variëren van een carpaccio van rode biet tot een chocoladecake met een geheim ingrediënt.
Onder bijna ieder recept worden ook nog enkele tips gegeven. De foodfoto’s zijn mooi en puur. Gewoon, zonder teveel styling.
Na de recepten wordt er ook nog menusuggesties gegeven en tips over welke wijn je bij welke groenten kunt schenken. Maar daar wordt niet erg op ingezoomd, het is meer een ‘nice to know’ in het boek.

Het boek is te koop voor € 29,95 in de webshop van bol.com.
[bol_product_links block_id=”bol_5507dc23a8107_selected-products” products=”9200000022206101″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Scroll naar boven