Zo combineer je kaas en koffie thuis

Koffie en kaas lijkt een ongewone combinatie, toch werkt het wonderwel samen.
De eerste keer dat ik de combinatie proefde was in Parijs, waar een kopje espresso werd gepresenteerd waarvan de rand lichtjes was ingesmeerd met blauwe kaas.
Gaat elke koffie een even goede relatie aan met elke soort kaas?

Nee, koffie is sterk en bitter en wordt vaak met gebak gecombineerd omdat het de zoete smaak opheft. Kies dus kazen die lichtzoet smaken. En welke koffie? Kazen met een uitgesproken smaak kunnen tegen sterke koffie zoals espresso. 

Kaas- en koffie-experts kunnen goed de juiste smaaktonen combineren. Toch kan je thuis jouw smaakpalet hierin trainen door te beginnen met de onderstaande kazen en die te combineren met koffie die je thuis hebt liggen.
Of bestel je koffie online en vraag aan de koffie-expert welke koffie uit zijn assortiment er goed bij past.  

4 kazen die goed met koffie combineren

We blijven dicht bij huis: Gouda Holland kaas uit het Nederlandse Gouda (de kaas heeft sinds 2010 een Beschermde Geografische Aanduiding). De kaas wordt minstens vier weken gerijpt. Kies voor een lange rijping of probeer twee verschillende rijpingen met koffie en proef het verschil. De lang gerijpte kaas heeft zoete en zoute karamel smaaktonen.

De Italiaanse kaas Piave Vecchio komt uit de provincie Belluno in de Dolomieten. Het is een gerijpte, harde kaas gemaakt van koemelk. Het smaakt nootachtig, licht zoet en fruitig. Ik haal deze kaas bij de betere kaaswinkel in de buurt.

De calorie-arme Italiaanse ricotta- kaas heeft een zacht, zoete smaak. Ik smeer ricotta op een stukje briochebrood, wat ook zoeter smaakt dan gewoon brood. Die combinatie met een kop koffie kan zelfs makkelijk in de ochtend.

In Noorwegen combineren ze al jaren ekte gjetost, een geitenkaas dat gemaakt wordt van de wei die bij de kaasproductie overblijft. Het wordt verhit tot dat de lactose karameliseert. Het wordt vaak in plakken gesneden en geserveerd op een knäckebröd met een kop koffie in de ochtend. Je haalt de kaas ook bij de betere kaaswinkel en ook online kan je de kaas bestellen.

"Kaas en koffie klinkt als een gekke combinatie, toch wordt in België bijvoorbeeld al langer brood met kaas en een kopje koffie in de ochtend gecombineerd. Ook in het noorden is de combinatie al langer bekend."

Smaaktonen in koffie beschrijven

Wil je weten hoe je de smaaktonen in koffie het beste kunt beschrijven. Dit wiel met smaakbeschrijvingen kan Specialty Coffee Association (SCA) kan je hier goed bij helpen. 

Verschillende kopjes koffie samen
Pastina op een bord
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Pastina met kaas

Elk Italiaans kind is opgegroeid met flinke borden pastina. Dit eenvoudig en makkelijk pastagerecht kreeg je vaak als je ziek was of moe. Het was beter dan welke medicatie ook, en ja, soms kuchte je even zodat je ouders naar de keuken snelden om heerlijke pastina voor je te maken. Maar zie het niet alleen

Lees verder »
Traditionele schuttelbrot in een mandje.
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Traditionele schüttelbrot

Schüttelbrot is een heel populair, krokant platbrood dat bijna dagelijks op tafel komt. Eet het met een flinterdun plakje speck zoals het hoort. Brood vormt een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van de Zuid-Tiroler, dat merk ik goed. Lokale bakkers hebben een mooi scala aan broodvarianten, zoals met roggemeel en zuurdesem, soms verrijkt met

Lees verder »
Sträuben op een bord
Italiaanse recepten
Sarah Puozzo

Sträuben met veenbessenconfituur

Wanneer je naar Zuid-Tirol reist dan is de kans groot dat je deze heerlijke gefrituurde snack strauben met friszure veenbessenconfituur op een festival geserveerd krijgt. De Zuid-Tiroolse keuken heeft haar wortels in de Oostenrijkse keuken en daarom lijkt deze snack op eerst zicht misschien niet meteen Italiaans.  Het beslag is makkelijk te maken, de moeilijkheid ligt

Lees verder »