Nieuw: rookvrij houtskool op de Big Green Egg

Man die houtskool in zijn handen vasthoudt

‘Beter voor het milieu en beter voor jou’. Onder dat thema lanceert Big Green Egg haar nieuwste product
Pure Charcoal. Een revolutionaire nieuwe houtskool van extreem hoge kwaliteit. Dankzij een uniek proces tijdens het verkolen van hout tot houtskool heeft Pure Charcoal een zeer hoog percentage koolstof en is daarnaast fijnstofarm en praktisch rookvrij. Hiermee wordt Big Green Egg nóg groener.

Rookvrij houtskoolBig Green Egg Pure Charcoal is een van de meest hoogwaardige en duurzame houtskoolsoorten die er verkrijgbaar is. Hij is dan ook speciaal ontwikkeld voor de veeleisende en milieubewuste gebruiker. Pure Charcoal bestaat uit een mix van duurzaam geproduceerd FSC-gecertificeerd Europees eikenhout, beukenhout en haagbeuk. Beukenhout is een zachtere houtsoort en ontvlamt snel. Eikenhout en haagbeuk zijn hardere houtsoorten, waardoor de houtskool extra lang en stabiel brandt. Door de hoge kwaliteit is Pure Charcoal heel neutraal van smaak en past daardoor bijieder gerecht. Voor koks die graag een smokey touch aan de smaak van hun gerechten willen, zijn er de verschillende smaken Big Green Egg Wood Chips en Chunks, die je zelf aan je houtskool kunt toevoegen.

Pure Charcoal heeft een hoge dichtheid én bevat een hoog percentage koolstof, wat betekent dat er maar weinig as overblijft en je de beste kwaliteit houtskool in huis haalt. Want hoe hoger de dichtheid en het koolstofpercentage in houtskool, hoe beter de kwaliteit en hoe langer de houtskool gloeit. Daarnaast is de Big Green Egg ook nog ‘ns heel zuinig in het gebruik door de nauwkeurige warmtegeleiding en de hoogwaardige keramiek. Je hebt dus maar weinig houtskool nodig voor een avond lang kookplezier.

Houtskool is in een zuurstofarme omgeving door hitte verkoold hout. Dit proces van ontleden heet pyrolyse. Pyrolyse zorgt ervoor dat hout bij hoge temperaturen uiteenvalt in gassen, vloeistoffen en een droog residu (koolstof). Tijdens dit proces komen er ongewenste gassen vrij, waarvan een deel in de uiteindelijke houtskool aanwezig blijft. De rook van houtskool bevat bijvoorbeeld polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zoals teer, en fijnstof. Maar dankzij het speciale productieproces van Pure Charcoal worden ongewenste stoffen op een geavanceerde manier onttrokken, zonder dat deze in de atmosfeer terecht komen. Het resultaat? Een heel pure, rookvrije houtskool, zonder teer en 62% minder stikstof en 82% minder fijnstof* (PM10 en kleiner) uitstoot ten opzichte van de meeste houtskoolsoorten. Om deze innovatieve houtskool te realiseren ging jarenlange research vooraf.

Big Green Egg Pure Charcoal is een logische stap voorwaarts in de ontwikkeling van brandstof en buiten koken. Meer diepgaande informatie over de ontwikkeling en het productieproces van Pure Charcoal vind je in deze blog. Big Green Egg Pure Charcoal is verkrijgbaar bij Big Green Egg dealers in een verpakking van 9 kilo.

*onderzoek gedaan door het Fraunhofer Instituut in Stuttgart.

Scroll naar boven