Eer aan de echte Italiaanse gastronomie!

“Con Amore!” Dat is vaak het antwoord dat je krijgt van een Italiaan op de vraag naar het geheim van zijn of haar geweldige, dampende bord pasta of risotto. 

Dat de passievolle Italianen trots zijn op hun (eet)cultuur is geen verrassing. En die eetcultuur zit tjokvol authentieke kooktechnieken en smaakcombinaties van pure ingrediënten. De Italiaanse keuken is immens populair, met als keerzijde dat er veel namaakproducten in omloop zijn. Om de échte tricolore gastronomie in ere te houden werden we uitgenodigd voor een Italiaanse proef- en kookshow op een boot varend langs de prachtige grachten van Amsterdam.
Mensen op een boot

Het event werd georganiseerd door de Italiaanse Ambassade, de Italiaanse Kamer van Koophandel en het Instituut voor Italiaanse Cultuur in het kader van The Week of Italian Gastronomy.

Wat is een goede olijfolie?

Wie Italiaans wil koken, haalt maar best een goede fles extra vierge olijfolie in huis en dan liefst om er rijkelijk mee om te springen. Maar waar te beginnen? Hoe weet je welke olijfolie goed is?

Gregor Christiaans is Nederlander en professionele olijfoliesommelier. Hij liet ons vier verschillende extra vierge olijfoliën proeven in bekertjes. Om de aroma’s vrij te maken warm je het bekertje op draaiend in je handpalm en dan ga je ruiken. Inderdaad, op basis van de geur kan je al heel wat afleiden.

olijfoliesommelier geeft uitleg.

Tussen de vier bekertjes zat één bekertje met olijfolie die zuur rook, beetje “azijnachtig”. En zo haal je vaak de slechte olijfolie eruit. En dan kan je ook nog slurpend proeven als je twijfelt. Door te slurpen voeg je zuurstof toe in je mond waardoor de aroma’s nog beter vrijkomen.

De andere drie bekertjes bevatten uitstekende extra vierge olijfoliën uit de regio Lazio:

Lekkers van de kleine producent

Marco Fioravante is geboren in Sarno, maar woont nu al enkele jaren in Nederland. Hij importeert Italiaanse producten van kleine producenten. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hij heeft enkele potten pistachecrème bij (dit is echt immens lekker en een aanrader als je het nog niet hebt geproefd) en tomatensaus van gele tomaten

Ook enkele mooie flessen wijn heeft hij mee zoals de Nero Né Taurasi en de Gioviano Irpinia Aglianico, beide gemaakt van de eeuwenoude Aglianico blauwe druivenras uit Zuid-Italië. Deze druif geeft een volle rode wijn als resultaat met aroma’s van eikenhout, tabak en chocolade. Top!

Home made pasta

Als laatste kregen we nog zelfgemaakte, vegan ravioli van Mama’s ravioli. De eetbare kussentjes waren klaargemaakt in de gele tomatensaus die Marco Firoavante mee had.
We kregen ook een bordje met gegrilde groenten en de klassieke bruschetta al pomodori en als dessert een romige panna cotta.

Na een tweetal uur varen zat het er weer op. Dit was weer een goed staaltje uit het groen-wit-rode landschap. Onze redactie steunt alle activiteiten om de Italiaanse (eet)cultuur in ere te houden. Buonissimo! 

Grote dank aan de organisatie, Nicoletta Brondi; directeur van de Italiaanse Kamer van Koophandel en Giorgio Novello; de Italiaanse ambassadeur.  

Scroll naar boven