Sterrenlunch in een Alice in Wonderland-biotoop

Tortilla amuse

“Hello beautiful, nice to see you”. Dit compliment lees je in de spiegel bij binnenkomst van het tweesterrenrestaurant Pastorale in Rumst (België). De toon is meteen gezet. Dit is geen stijf fine dining restaurant. Hier stap je een culinair totaalconcept binnen van topchef en ondernemer Bart De Pooter. Wij gingen proeven en wegdromen.  

Alice in Wonderland

Het restaurant is gelegen aan een drukke baan. Eenmaal binnen stap je in een Alice in Wonderland-leefwereld. Het interieur is prachtig. De kleuren, vormen en kunstwerken ademen natuur uit. De imposante installatie van Arne Quinze is de eye catcher. Honderden houten plankjes, waarvan sommige in fluo-oranje kleur, vormen boomstammen en takken. Ik ben onder de indruk. Krachtig. Huiselijk. Benieuwd naar meer.

Kunstwerk van Arne Quinze

En dan openen we de tuindeuren waar een stukje groen paradijs zich ontluikt. Op een pedestal staat een goudkleurige, dirigerende Belgische astronaut Dirk Frimout. De man die de zee dirigeert, zo heet het prachtige werk van kunstenaar Jan Fabre.
Dirk Frimout beeld van Jan Faber“Het doet me denken aan mijn eigen rol als chef voor het dirigeren en delegeren op een afstand. Pastorale is mijn thuis waar ik me veilig voel en waar alles begon. Ik wil nu vooral buiten de deuren van het restaurant zaken creëren”, vertelt chef Bart. 

En dat doet hij al enkele jaren. Naast zijn restaurant is hij actief als ondernemer in diverse culinaire projecten in binnen-en buitenland. Hij heeft een duidelijke signatuur, waar kunst (verbeelding) en natuur een grote rol spelen. 

Biotoopmenu: de kleurrijke leefwereld op je bord

Twee chefs op een foto
Sterrenchef Bart De Pooter en executive chef Stamatios Misomikes - foto Adriaan van Looy
Foto Adriaan Van Looy

Brood en boter als bijzondere beleving

We besloten binnen te zitten met zicht op de tuin. “Willen jullie het Biotoopmenu als lunch”? 

Foto Adriaan Van Looy

De chef begint altijd vanuit een vegetarisch groentemenu, daarna kunnen gasten het aanvullen met vis of vlees. Het Biotoopmenu is het beste van alle werelden waar je een combinatie krijgt van groenten, vlees en vis. Door groenten de hoofdrol te laten spelen zijn de gerechten licht verteerbaar

En dan begint begint de lunch met een bijzondere beleving. Op een karretje met koude zoutsteen spatelde de garçon een passend-bij-jouw-menu-boter. Verse bloemetjes uit de tuin, verschillende specerijen, kruiden en andere smaakmakers worden toegevoegd. We krijgen drie verschillende boters.

Heerlijke, smeuïge calorieën die we uit kunnen smeren op verschillende home made brood zoals Grieks brood. Een mooie, buitenlandse invloed van de Griekse Executive Chef Stamatios Misomikes die nu in de keuken staat. 
Ik had voorgenomen om deze keer niet teveel brood te eten, maar dat lag snel overboord. Dit kan en wil je niet weerstaan

Van zwevende vlinder tot exploderende truffel

We startten met vegetarische amuses. Kleine kunstwerkjes zoals de pan corazon (brood in de vorm van een hart) met walnoot en cèpes (eekhoorntjesbrood). Gepresenteerd op een drager met een lange, bewegelijke stok. Als een vlinder die boven je tafel zweefde. Echt mooi. 

Daarna volgden gerechten met vlees, vis en gevogelte. De Barbarie-eend (of Muskuseend) was echt te gek. Het werd gecombineerd met aubergine, kers, olijf en dennenappel. De keuken kreeg een schoongelikt bord terug. Geen afwas van tafel 4. 

En dan mijn favoriete deel. Het dessert was gemaakt van duindoornbes, honing en witte chocolade. De friandises die we daarna kregen overtroffen het dessert. En toen we dachten dat dit het einde was van een fantastische lunch, kwam de patisseriechef aan tafel, schuddend met een bol gevuld met kokosrasp. Daarin zat een truffel gevuld met een frisse siroop die explodeerde in je mond. Van foodporn gesproken. Dit.was.top.

Tafel reserveren Pastorale

Wat ik bijzonder vond is dat mijn tafelgenoot en ik volledig de tijd en de realiteit uit het oog hadden verloren. Alsof je in de culinaire leefwereld vertoeft van Alice in Wonderland. Knap als je dit kan. 
Kunst en gastronomie zijn twee passies die ik deel met chef Bart. De manier hoe hij dit uitvoert is echt goed. 
Hij heeft een visie en een ideaalbeeld en daar gaat hij voor. 
De gerechten zijn top, creatief en licht verteerbaar. Het restaurantbezoek bij Pastorale is een volledige ervaring. Van de attente verwelkoming tot de laatste friandise die explodeert in je mond. 

Wil je ook graag een tafeltje reserveren bij Pastorale? Klik dan hier voor meer informatie. 

Scroll naar boven