Authentieke pasta’s bij pastabar Roberta

Wat hebben de Belgisch wielerkampioen Tom Boonen en manager Paul De Geyter naast het wielrennen met elkaar gemeen? De liefde voor lekkere, authentieke pasta. Vorig jaar openden ze samen met hun partners pastabar Roberta in Sint-Truiden. Ik ging langs om de gerechten van hun nieuwe menukaart kritisch te proeven.Authentieke pasta's bij pastabar Roberta

Pastabar Roberta

Een half jaar geleden openden de deuren van pastabar Roberta. Niet Tom maar de Italiaanse mama Roberta uit Le Marche staat in de kookpotten te roeren. Roberta en haar Siciliaanse man Filippo zijn geen onbekenden in Sint-Truiden. Ze zijn al jaren een gevestigde waarde met hun restaurant L’angelo rosso (Italiaans voor de rode engel) waar Tom en Paul vaste klanten zijn. Met pastabar Roberta mikken ze op een groter publiek door authentieke Italiaanse gerechten te serveren aan toegankelijke prijzen. (Foto hieronder: de keukenbrigade, Filippo, chef Roberta en mezelf (Sarah))
Authentieke pasta's bij pastabar Roberta

Ottomaanse tegelvloer

Bij pastabar Roberta loop je bij binnenkomst meteen langs de grote open keuken waar je kennis maakt met de keukenbrigade. Fijn, want meestal wordt er gekozen om de keuken achterin te plaatsen. Er zijn twee tafeltjes vooraan aan het raam, maar als daar niemand zit, zou een bijkomend nadeel kunnen zijn dat je aan de buitenkant de gezellige drukte van etende mensen mist en de zaak voorbij loopt. Dat zou zonde zijn.

De inrichting van de pastabar is sober met bijzondere elementen zoals de Ottomaanse tegelvloer. Naast mijn voorliefde voor de Ottomaanse interieurstijl vind ik het een interessante keuze omdat het Ottomaans rijk ook mede aan de basis ligt van de Italiaanse keuken zoals we die nu kennen. De inrichting heeft Sandra, de partner van Paul, opgepakt en doorgevoerd.

Antipasti

Tijd voor de lekkere paragraaf; de gerechten. Roberta serveerde antipasti op houten planken met Italiaanse fijne vleeswaren (mortadella, prosciutto,…) en grana padano kaas. Een kommetje met burrata (mozzaralla met room binnenin). Daarbij nog brood met apart pesto alla Genovese (klassieke groene pesto), peperonata (rode gepofte paprika’s), fijngesneden verse tomaat, zwarte olijventapenade en  ricotta al tartufo (ricottakaas met truffelolie) “Zo kunnen de mensen zelf hun bruschette samenstellen”, zegt chef Roberta.
Authentieke pasta's bij pastabar Roberta

Ik vond alles lekker behalve de verse tomaten die waterachtig smaken en dus weinig toevoegen aan de antipasti. De Italiaanse tomaat heeft het geluk om in de zuidelijke zon te kunnen rijpen en smaak te ontwikkelen. Dat is helaas, vind ik persoonlijk, in België of Nederland nog moeilijk te evenaren.

Pasta

Na de antipasti maakte Roberta bijna alle pasta’s klaar die op de menukaart staan. Pasta pomodoro e burrata, pasta al ragù (al ragù is Italiaans voor bolognese), orecchiette salsiccia (Pugliese pastaoortjes met worst), pasta alle vongole,…. Ik vond alle pasta’s meer dan geslaagd. Je proeft de authentieke Italiaanse smaken. Heerlijk.

Mijn favoriet was pasta al ragù wat ook de specialiteit is van Roberta. De ragù wordt gemaakt met kalfsgehakt en – wangetjes en kippenlevertjes. Een aanrader. De prijs voor een pasta ligt gemiddeld rond de € 15. Leuk detail: alle tafelgasten kregen verschillende borden om de pasta’s in op te scheppen.
orecchiette con salsiccia

Dessert

Geen afsluiting van een etentje zonder een dessert, toch? Althans, dat is bij mij de regel :). Ik nam een profiterole met witte chocolade. Profiteroles worden in Italië klassiek met ijs gevuld, maar deze was met Franse chantilly crème.
Authentieke pasta's bij pastabar Roberta

Authentieke pasta’s?

Ik vond het geslaagd bij pastabar Roberta. Zeker voor de authentieke smaken van de pesto al Genovese en de pasta al ragù zou ik er terug een tafeltje reserveren.